Gyakran Ismételt Kérdések

Új hálózattal kapcsolatos specifikus kérdések


Általános kérdések

Beírtam a telefonom/tabletem MAC címét, de nincs rajta internetem
A telefon és tablet esetén a leggyakoribb probléma a véletlenszerű MAC cím szokott lenni. Ezt ki kell kapcsolni! A következő kérdésben láthatod is miként.

Hogy tudom kikapcsolni a random MAC cím használatát?

  • Android: Amikor felcsatlakozol a WiFi hálózatra akkor találsz egy Speciális beállítás/Haladó beállítás, és megtalálhatod adatvédelem néven ezt a beállítást. Másik megoldás: Ha már csatlakozva vagy a wifi-re, akkor a WiFi hálózat részletei alatt fogod ezt az adatvédelem opciót megtalálni.
  • Windows 11: Gépház -> Hálózat és internet -> Wi-Fi -> Véletlenszerű hardvercímek
  • Apple: Erre az opcióra privát MAC címként szoktak hivatkozni.

Hibát találtam az oldalon
Sajnos ez előfordulhat, mivel ez még egy tesztrendszer, kérlek jelezd nekünk a hibát a support.ktk.bme.hu-n.

Hány eszközt regisztrálhatok fel maximum?
10 MAC címet viszont abból csak 3 eszközöd lehet aktív! Kiemelnénk hogy routert és egyéb hálózati eszközt továbbra is tilos csatlakoztatni a hálózatra, illetve továbbosztani is tilos az adott eszközről az internetet.

Mit jelent az aktív hoszt?
Az aktív hoszt azt jelenti hogy az adott eszközre kiosztásra kerül ip cím, ezáltal internetelérhetősége is lesz. A passzív eszközre ez nem igaz, annak nem lesz internetelérhetősége.

Mennyi időt kell várnom regisztráció után?
Az adatok módosítása azonnal végbemegy, azonban a gépből a kábelt szükséges kihúzni és visszadugni, vagy a WiFi-ről le- majd felcsatlakozni.

Még mindig körülményes a kábel és wifi közötti váltás?
Szerencsére már nem, nem szükséges semmilyen beavatkozás a részedről, váltogass nyugodtan!

Kívülről próbálok rácsatlakozni a gépemre Távoli asztali kapcsolattal és nem érem el, pedig az új net előtt ment. Miért?
Ha egynél több MAC címet adsz meg, akkor már nem külön-külön publikus címet kap mindegyik eszközöd, hanem a három eszközöd egy publikus cím mögül látszódik, amiknél emiatt nem dönthető el egyértelműen kívülről, hogy melyik felé kell továbbítani a dolgokat. Ilyen esetben az egyetlen megoldás egyelőre az, hogy csak egy eszközt regisztrálsz.

Munkagépre adtok több hostot?
Mivel kibővítésre került általánosan a hostok száma, ezért ilyen céllal nem bővítünk hoszt számot. 10 hosztot lehet regisztrálni, amiből egyszerre 3 lehet aktív, az aktív eszközök közötti váltást a net.ktk.bme.hu oldalon tudod elvégezni.

Tényleg ingyenes most az internet?
További értesítésig 2020 tavaszától mindenki az emelt szintű csomagot kapja ingyenesen.


Mi az a ticket?
A ticket, magyar fordításban “hibabejelentő jegy” egy széles körben használt módszer a problémák jelentésére. Egy felhasználói hatókörön kívüleső problémában hibajegy feladásával lehet kérni a szakosztály segítségét. Az egyik alapvető szabály, hogy egy hibának egy jegyet illik nyitni, a fejleményeket pedig az alatt megvitatni. A KTKSzSz hibabejelentéseit a support.ktk.bme.hu oldalon tehetitek meg.

Hogyan csatlakozhatok az internetre?
Két módon tudsz csatlakozni a hálózatra: Kábelen vagy WiFi-n keresztül, amennyiben szükséged van kábelre, vagy hosszabbra cserélnéd sajátodat, keress meg egy számtechest, mert nekünk mindig van eladó.

Mi az a MAC cím, és melyik kell nekem a sok közül?
A Media Access Control address a hálózati eszközök egyedi fizikai címe. Ez alapján azonosíthatóak az egyes eszközök. Ilyen címe a Bluetooth eszközöktől kezdve, a GSM modulokon át, a windows alagútadapterig mindennek van. 

A kollégiumban alapvetően két hálózati eszköz címére van szükség:
Ethernet adapter (Helyi kapcsolat)
Vezeték nélküli hálózati adapter (Vezeték nélküli hálózati kapcsolat)
Amennyiben valamilyen USB-Ethernet adaptert használsz, akkor annak a címét kell megadni

Windows gépházban > Hálózat és internet > Ethernet > Az elérhető adapter  > Fizikai (MAC-) cím
Windows gépházban > Hálózat és internet > Wifi > Hardvertulajdonságok  > Fizikai (MAC-) cím
Windows parancssorban (start menübe cmd, majd enter) a getmac /v  vagy az ipconfig /all paranccsal lehet, onnan a listából a fizikai cím kell.
MacOS Rendszerbeállítások között > Hálózat > Speciális > Hardver fülön > MAC cím
inuxon a terminálban az ip link show paranccsal tudjuk megnézni.

Le akarom cserélni a gépem, hogyan lesz netem az új MAC címmel?
Az eszközeid MAC címét a net.ktk.bme.hu oldalon bejelentkezést követően tudod módosítani.

Mi azaz IP cím, és miért kapok én ilyet?
Aki a kollégiumban regisztrált internetkapcsolattal rendelkezik, annak úgynevezett privát IP címei vannak, amelyek egy publikus IP címhez vannak hozzárendelve.
Könnyen ellenőrizheted, hogy megkapta e a géped a megfelelő IP-t. Egyszerűen menj a net.ktk.bme.hu oldalra, ahol bejelentkezést követően a főoldalon a publikus, míg az egyes hosztokra kattintva meg a privát címeket láthatod.

Hogyan lehet netem?
Az internet eléréshez regisztrálnod kell azt az eszközt, amelyikről a továbbiakban szeretnéd használni a hálózatot a net.ktk.bme.hu oldalon. Amennyiben az úgynevezett emelt szintű (nem minimális) szolgáltatást szeretnél elérni a készülékeden, úgy majd az általunk későbbiekben meghirdetett módon tudod megtenni.
Átmenetileg mindenki emelt szintű szolgáltatást kap amíg nem küldünk erről további tájékoztatást.

Mi azaz alapszolgáltatás, és miben tud többet az emelt szintű szolgáltatás?
Átmenetileg mindenki emelt szintű szolgáltatást kap amíg nem küldünk erről további tájékoztatást.
Az alapszolgáltatás egy minimális vezetékes hozzáférés a világhálóhoz, melynek az a célja, hogy a netdíjat a kármános netről is be tudd fizetni illetve, hogy az alapvető egyetemi oldalakat elérd. Ennek az igénybevételével a felhasználó egy regisztrált eszközön a Kármában minden naptári héten jogosult 2GB teljes adatforgalmat (fel és letöltés összesen) elhasználni. A forgalom túllépést követően az adott naptári hétre megszűnik az internet hozzáférése a felhasználónak. Ezen korlát emelésére, illetve ennek mellőzésére sajnos semmilyen esetben sincs lehetőségünk. Felhívjuk a figyelmet, hogy az alapszintű szolgáltatás esetében sem a gigás sávszélesség, sem a tanuláshoz nem szükséges tevékenységekhez a hozzáférés nem garantált, illetve, hogy csak félévközi időben érhető el ez a szolgáltatás forma, nyáron nem.
Az emelt szintű szolgáltatás esetén lényegesen nagyobb hálózati forgalom engedélyezett a felhasználók számára. Jelenleg ez feltöltésre napi 8GB, letöltésre hét nap alatt (csúszóablak szerűen) 100GB. Ebbe jelenleg az egyetem fele/felől történő forgalmazás nem számít bele (kivéve VPN), illetve a Microsoft dokumentációja szerinti Teams és Stream szerverek fele/felől történő forgalmazás (jellemzően Teams konferenciahívások, videók utólagos megnézése).

Regisztráltam és/vagy fizettem a Hálózathasználati díjat, de még mindig nincs internet hozzáférésem
Ennek több oka is lehet:

  • Az adott félévben még nem véglegesítetted az internet regisztrációdat.
  • A beírt MAC címed nem helyes.
  • Sikeres volt a regisztráció, be is szinkronizálódtál, de még nem kaptad meg új IP címet. Az IP cím megújítását az operációs rendszer magától csak pár óránként végzi el, ezt a kábel kihúzásával és visszadugásával, esetleg a számítógép ki és bekapcsolásával (nem újraindítás gombbal) lehet orvosolni.
  • Alapszintű hozzáférést használsz (nem fizettél, vagy az utalásod még nem érkezett meg), így ennek a szabályai érvényesek rád; valószínűleg túllépted a megadott heti hálózati forgalmat. Ha fizettél, úgy kérünk légy türelemmel, a fizetés megérkezését követő hajnal egy órától lesz internet hozzáférésed.

A rendszerben nyilvántartott MAC címedet láthatod a net.ktk.bme.hu oldalon.

Már volt netem, de elment, a másik csatlakozóba átdugva viszont megint van!
Ilyenkor általában nem a csatlakozó romlott el (bár az is előfordulhat), hanem a switch letiltotta a portot biztonságtechnikai okokból. Két verzió lehetséges:
Pár óra múlva magától visszajön, ilyenkor a letiltás oka kontaktos csatlakozó vagy kábel (adott időn belül túl sokszor megszakad és újracsatlakozik)
Ha magától nem jön vissza akkor súlyosabb a kihágás, ilyenkor érdemes a gép kártevőmentességét ellenőrizni, vagy abbahagyni azt a tevékenységet, ami közben a hiba előjött. Ilyen lehet például a bejelentés nélküli wifi router, vagy a UTP elosztó használata.

Azt mondjátok, rossz a kábelem, pedig most vettem, biztos nem rossz!
Láttunk mi már karón varjút. Sajnos előfordul, hogy a frissen vásárolt kábelek is hibásak. Ha felmerült a gyanú, hogy rossz a kábeletek, a kételyt legkönnyebben úgy oszltathatjátok el, ha a szobatárssal cseréltek egy időre, amikor épp mindkettőtöknek működik a kapcsolata. Ezek után ha újra annak megy el, akinél a gyanús kábel volt, akkor meg is van a bűnös.

Lassú az internetem
Amennyiben lassúnak érzékeled az interneted, úgy először is érdemes ellenőrizned annak sebességét kábelen: fast.com. Amennyiben ez az oldal 80-100Mbps (adott szinteken, megfelelő hálózati kártyával akár 1000Mbps) körüli értéket ír ki, úgy a kapcsolatod valószínűleg megfelelő sebességű, a hiba a számítógépnél van.
Amennyiben ennek az értéknek a töredékét éri csak el a sebesség, úgy érdemes megpróbálni másik kábellel is a sebességmérést.
Ezen kívül amennyiben lassúnak mutatkozik a kapcsolat és VPN-t használsz, úgy a mérést minden esetben VPN kapcsolat nélkül kell végezni, ugyanis így kiküszöbölhető a kiszolgáló esetleges sebességkorlátozó hatása a sebességtesztből.

Túlléptem a forgalomkorlátot, meddig nem lesz internetem?
Az attól függ, hogy milyen indokkal lett letiltva a géped, és hogy mennyire vagy visszaeső. Alapvetően pár órával a túllépés után kezdődik a tiltás, és (a kihágástól függően) valamelyik nap éjfélkor ér véget (a pontos értéket a net.ktk.bme.hu oldalon bejelentkezve tudod megnézni).

Letiltott a rendszer, pedig nem is töltöttem föl sokat!
De, valószínűleg igen, csak ezt nem vetted észre. Magas feltöltést a nyilvánvaló okokon (torrent, ftp feltöltés, stb) kívül más tevékenységek is okozhatnak, például felhő szinkronizálások (Dropbox, Google drive, Onedrive), vagy videó streamelés (online film, meccs nézés), esetleg távoli asztali kapcsolat (TeamViewer, stb). Rosszabb esetben a nagy adatforgalmat valamilyen kártékony program is okozhatja, ha nagyon nem találod az okot, akkor éredmes a géped átnézni valamilyen kártevőirtóval.
A Windows adatforgalmi statisztika csak tájékoztató jellegű. Sok mindent nem számol, ami adatforgalommal jár. Ilyen lehet például a Windows Update , a felhőbe való szinkronizálás, vagy akár egy vírus is.

Miért csak két fali aljzatból jön internet?
Az aljzatok túloldalán csak véges fizikai erőforrással rendelkezünk, így alapvetően nincs rá lehetőségünk, hogy mindhárom aljzat be legyen kötve.

Hogyan tudok csatlakozni a KarmanX-re?
A KarmanX wifit csak beregisztrált eszközzel lehet használni.
A csatlakozáshoz szükséges jelszót a net.ktk.bme.hu oldalon belépés után fogjátok látni.

Használhatok routert a szobámban?
Nem! Az egész kollégiumban elérhető a KarmanX Wi-Fi hálózat, amelyet zavarhatnak további Wi-Fi hálózatok. Amennyiben vezeték nélküli eszközt szeretnél használni (pl. laptop vagy telefon) akkor azt regisztráld be a net.ktk.bme.hu oldalon. Továbbá az általunk nem jóváhagyott wifi hálózat üzemeltetését a Hálózat Használati Szabályzat tiltja és büntetést von maga után.

Megoszthatom egy regisztrált eszközöm internetcsatlakozását?
Nem! Csak úgy mint ahogy a Wi-Fi router üzemeltetése is tilos, a regisztrált eszközök internetkapcsolatának megosztása is.