Gólyáknak és frissen beköltözőknek

Először is hadd gratuláljunk a felvételedhez a koliba! Mi vagyunk a Számtech Szakosztály, és mi üzemeltetjük a közel 1000 végpontos kollégiumi internethálózatot, a kapcsolódó oldalakat és szervereket. Ebben a cikkben a legfontosabb dolgokat próbáltuk összegyűjteni a friss beköltözők számára.

Ha bármi kérdés vagy probléma merül fel az internethálózattal kapcsolatban, akkor minket kell keresnetek az alábbi módok egyikén:

Kábel és átalakító

A használata

A kollégiumban jelenleg mind kábelen, mind a KarmanX-en keresztül lehet internetezni.

Kábeles elérés esetében általában a két alsó aljzatot tudjátok használni (mint a mellékelt ábrán látható), de lehetséges, hogy valamelyik alsó helyett a felső (telefonport) csatlakozó van bekötve. A lényeg, hogy minden szobában 2 működő aljzat kell hogy legyen, ha ez nem így van akkor keress meg minket a fenti elérhetőségek valamelyikén.

Amennyiben nem hoztál magaddal kábelt, tőlünk is tudsz szerezni sörért cserébe (minden megkezdett 2 méter 1 sör), keress meg minket személyesen (szobaszámok a szintfelelősök listájában), vagy pedig adj fel egy hibajegyet a support oldalon Egyéb témával. Az alap elrendezéshez(asztal a szoba végében, két ágy egyik falnál a szennyestartóval elválasztva) 2 méteres kábelek elégségesek, amennyiben az ablak felőli ágyat elforgatjátok, és a két ágy közé kerül az asztal, oda már 6 és 8 méteres kábelek javasoltak, egyéb elrendezésekhez pedig a 10, de ennél hosszabbat is tudunk kötni.

Ha nincs netcsati a gépeden

Amennyiben nincs a gépeden a szokásos RJ45-ös (olyan, mint a fenti képen) netcsatlakozó, USB-s átalakítót tudsz használni, ilyet a legtöbb közeli számítástechnikai boltban is tudsz venni, szinte bármelyik jó, azonban arra figyelj, hogy ilyenkor ennek a MAC címét kell megadnod majd netregen (erről majd pár bekezdés múlva írunk), ez általában rá szokott írva lenni az átalakító aljára, azonban ha nincs, a Windowsban is meg tudod nézni, általában Ethernet 2-ként szokott rá hivatkozni, és így tudod kinyerni.

WIFI

A kollégium teljes területén elérhető a KarmanX wifi hálózat, melyre csak regisztrált eszközzel tudsz csatlakozni.
 

Regisztráció

FONTOS: A félév során csak regisztrált eszközökről tudod az internethálózatot igénybe venni.

Minden félév elején be kell regisztrálnotok az eszközeitek MAC címeit. Csak ezt követően tudjátok használni az internetet. Amennyiben regisztrálatlan eszközzel csatlakoztok a hálózatra internetet elérhetőségetek nem lesz azonban a net.ktk.bme.hu weboldal eléritek, ahol eltudjátok végezni a regisztrációt.

  1. Ha eddig nem tetted volna meg, regisztrálj egy KTKAccount-ot a https://login.ktk.bme.hu oldalon. Ezzel a felhasználóval fogod tudni használni a legtöbb belsős kolis rendszert, úgyhogy mindenképp érdemes ezt a lépést minél hamarabb megtenni.
  2. Lépj be a KTKAccount-oddal a net.ktk.bme.hu oldalon ( Bejelentkezés KTKAccount használatával).
  3. Belépve láthatod a hoszt group-odat és azon belül a hosztjaidat. Ha elsőnek léptél be akkor ez még üres, a + gomb megnyomásával adhatsz meg egy új hosztot. Ezen belül meg kell adnod az eszközöd típusát, hoszt nevét(pl: Samsung Galaxy s23) majd MAC címetHa USB-Ethernet átalakítót használsz, akkor az átalakítónak a MAC címet kell megadnod.
  4. A regisztráció elvégzését követően azonnal frissül a rendszer, csupán egy fel-le csatlakozás szükséges a részedről. Ha nem lesz interneted akkor kérlek ellenőrizd, hogy megfelelően adtad-e meg minden adatod, és ha továbbra sem akar jó lenni, adj fel egy hibajegyet. A határidőkről értesítünk titeket ezen a honlapon, a karmaninfo levlistán, valamint a Facebook oldalunkon.

Fizetés

A kollégiumban regisztrált net esetén kétféle szolgáltatást vehetsz igénybe amiről részletesebben itt olvashatsz.

Az emelt szintű szolgáltatásért alapesetben fizetni kell, de jelenleg erre nincs lehetőség, úgyhogy minden regisztrált eszköz ingyenesen megkapja ezt a szolgáltatást.
Az emelt szintű szolgáltatásban az adatforgalom limit 100 GB letöltés/hét illetve 8 GB feltöltés/nap.

Amennyiben újra szükséges lesz az emelt szolgálatásért fizetni, értesítünk titeket ezen a honlapon, a karmaninfo levlistán, valamint a Facebook oldalunkon.